3adc3e0312177f17deaea701631e7b0d (1)

Насаме с красотата…на самотата

Posted on

Знаете ли колко е прекрасно понякога да стоиш сам вкъщи?
В Петък вечер!
Когато всички са някъде навън и се носят на гребена на нощния живот.Да изгасиш всички лампи, да запалиш няколко свещи в хипарски стил около себе си, да си пуснеш Майкъл Бубле за фон и да си побъбриш с Тишината…. Да я оставиш да ти шепти, без да я прекъсваш, защото тя винаги казва повече от всички онези всезнайковци и остроумници, които „шумят” около теб. От време на време да я прекъснеш, изразявайки мнение, за да не си помисли, че не следиш мисълта и.
И….след това да помълчите заедно, осмисляйки всичко казано дотук. Явно много сме се сближили последно време с нея?!
Защото не чувствам напрежение. Казват, че най-сигурния признак, че си свикнал и ти е хубаво с някой, е когато можете да стоите заедно мълчейки и не се притеснявате от тихото присъствие на другия…и нямаш необходимост да мислиш каква глупост да кажеш. Защото често думите са излишни. И в стремежа си да говорим, за да покажем социалната си адаптивност, просто замърсяваме с празнодумие красотата….на тишината!
А красотата е навсякъде около нас. Дори и в тъмната стая с леко мъждукащите свещички, които потрепват от време на време с пламък, за да ти покажат, че не са просто някакъв топящ се восък, а част от този тих задушевен разговор. Ние, човеците, не сме научени да се наслаждаваме на красотата и често я загърбваме. Бързо свикваме с нея, оковани безнадеждно във веригите на вечната си неудовлетвореност и нетърпеливост за нещо ново. Не можем да стоим сами със себе си. Изпадаме в паника и веднага търсим „обхват” или както е модерно да се казва- wireless.
Знаете ли какво значи тази чужда дума? Означава: Безжичен!
Почти като „безжизнен”!!!
Когато си безжичен, не ти се налага някаква жица, сиреч нишка, да те свързва с някого и нещо. Може да те има и същевременно да те няма. Твърде безотговорно, не мислите ли?!
Така не правят истинските приятели. Те са винаги до теб, когато имаш нужда от тях, както аз сега от моята Тишина. Тя никога няма да ми изневери или предаде. И никога няма да бъдем “wireless”!!!
Защото основна тема за разговора ни винаги е красотата. А красотата е навсякъде около нас и непрекъснато ни потупва с пръстче по рамото, за да ни напомни за себе си. Но елегантно, без да бъде груба. Иска, все пак, ние да я забележим. Защото държи да и обърнем внимание не от съжаление, а защото наистина имаме очи за нея и я ценим. Така правят истинските приятели. Като моята Тишина в момента. Тя наистина ми е приятел. При това много добър. Не би казала нищо зад гърба ми, винаги ме гледа право в очите и не лицемерничи. Ако и се обадя, винаги ще дойде и ще постои с мен, колкото и други адреси да трябва да посети. Затова я боготворя!
Веднъж както си стояхме и слушахме музика заедно, просто изръси:
– Сега ще те запозная с една моя приятелка.
-Приятно ми е. Ивайло- казах и подадох ръка.
– Здравейте! Аз съм Самотата!
Мислех да кажа, че сме се виждали някъде, но реших, че ще изглежда като фамилиарничене, затова просто се усмихнах.
Тя, обаче, явно беше по-директна от мен и не мислеше с два хода напред.
-Знаеш ли, аз те познавам отнякъде! – и ми се усмихна заговорнически.

На езика ми беше да кажа – „Сигурно е от телевизията!”- но реших да не се правя на оригинален и подкарах по същество.
-Да, около средата на Април месец миналата година се запознахме. Но ти срещаш много хора, сигурно, и затова не си спомняш добре. Прекарахме известно време заедно и ти си замина, защото след това се запознах с нея (поглеждайки Тишината) и оттогава досега сме неразделни приятели.
Не знам дали се сети, или просто за да спази етикета, но с много подкупна и престорена усмивка отговори:
– Ооо, дааа, сега се сетиииих. Просто си се променил и не те познах в първия момент.
-Естествено, че съм се променил. Няма как да не се промени човек след срещата с теб. След теб остава само….Тишината!
Казват, че човек не избира приятелите си. Съдбата просто те среща с тях.
А сега, Тишина, заспивам.

Есе”Самота”, Ивайло Колев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *